SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Biznesi i vogël ka 60 mijë të papunë/ Ahmetaj: Nga nesër nis aplikimi për shpërndarjen e parave ‘cash’

Ministri Arben Ahmetaj ka bërë me dije se nga nesër fillojnë aplikimet për të përfituar nga paketa e ndihmës ekonomike e miratuar nga qeveria.

Ahmetaj thotë se vetëm në biznesin e vogël ka 60 mijë të papunë dhe nga nesër, që konsiston me fillimin e muajit prill fillojnë aplikimet për të marrë paratë cash në llogari bankare, një pagë minimale prej 26 mijë lekësh.

”Po patjetër Sokol që është për t’u shqetësuar se në finale ka ndaluar jeta ekonomike. Jeta ekonomike është paralizuar prej sulmit të një armiku të padukshëm që kthehet i dukshëm tek të infektuarit të sëmurët, tek qytetarët të punësuarve, sipërmarrësve dhe buxhetit të shtetit.

Të tre shtyllat e ekonomisë së qytetarët si punëmarrës, sipërmarrësi si punëdhënës, tatimpagues dhe shteti si investitor. Kanë përsuar goditje serioze në të ardhura dhe po t’i marrësh një nga një të treja shtyllat janë të pakrahaseushme port ë qenësishme. Armikun e quajmë të padukshëm por është i dukshëm në këto që fola. Shumë qytetarët kanë humbur punën nga ndalimi i lëvizjeve për të ruajtur distancat sanitare që të ndalet përhapja e virusit.

Goditja ekonomik eështë konsekuencë e pashmangshme për vende shumë më të pasura, me strukturë shumë më të shëndetshme, më të përgatitur dhe sërish goditen, gjenden të papëgatirut. Ka sipërmarrje që kanë humbur kontrata, kanë ulur volume e punës së tyre kanë humbur kontrata dhe me jashtë, i është ndalur lëvizja e mallrave. Konsumi është ulur ndjeshëm dhe e gjitha shkon tek rritja ekonomike dhe para 20 ditëhs goditja do shkonte përgjysmim i rritjes ndërsa llogaritë tani nëse kemi të njëjtën influencë, Italia, Greqia apo Ballkani, Europa dhe më tej kriza globale përgjysmimi i rritjes është shumë pak nga ajo që parashikojmë tani.

A pritet recesion ekonomik?

Ti kthehemi elementit të parë. Parashikuam rritjen ekonomike 3.9. Me rritjen e sulmit të koronavirusit, bëmë një përllogaritje makro dhe parashikuam se do kishim një përgjysmim të rritjes ekonomike.

Në përputhje me dinamikën do ketë dhe përgjigje nga qeveria. Ajo që nuk dimë është se sa kohë do zgjasë. Mund të ketë dhe 90 mijë të papunë. Ne monitorojmë ditë për ditë të gjitha lëvizjet që ndodhin në borderotë dhe për ta ndarë me ju në ekonomi qarkullimi të parjavshme.

Ka një sërë sipërmarrjes për shkak të uljes së lëvizjes dhe uljes së konsumit që ka humbje të punësimit. Sot gjithë biznesi i vogël që preket nga urdhri 193 ka 60 mijë e 422 të papunë.

Që vijnë prej urdhrave dhe janë pjesë e paketës dhe që nga nesër fillon aplikimi dhe të jepen paratë cash. Që janë të punësuar, të vetëpunësuar apo të punësuar pa pagë.”

error:
%d bloggers like this: