SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Gjatë dy javëve të para të tetorit, Instituti i Arkeologjisë në bashkëpunim me Fondacionin Butrinti dhe me mbështetjen e Institutit Packard, po ndërmerr kërkime arkeologjike në kuadër të projektit “Topografia Urbane e Butrintit në Antikitetin e Vonë dhe Mesjetë”. Nën drejtimin e Dr. Nevila Molla (IA) dhe Prof. Richard Hodges (BF), në këtë fazë të tij, projekti ka në fokus hulumtimin e topografisë urbane në zonën perëndimore të qytetit të poshtëm, ku po kryhet gërmimi arkeologjik i një prej kullave të murit fortifikues të Antikitetit të Vonë dhe pastrimi sipërfaqësor i një ndërtese me karakter funerar të paidentifikuar më parë në bregun jug-perëndimor të gadishullit.

Arkeologë dhe konservues shqiptarë të Akademisë së Studimeve Albanologjike, studentë të Departamentit të Arkeologjisë dhe Trashëgimisë Kulturore të Universitetit të Tiranës dhe një numër ekspertësh akademikë nga universitete të ndryshme europiane, si Universiteti i Anglisë Lindore (Mbretëri e Bashkuar), Universiteti i Leiden (Hollandë), Universiteti Co’ Foscari i Venecias dhe La Sapienza (Itali) janë angazhuar në këtë projekt për studimin dhe konservimin e materialit të pasur arkeologjik dhe arkeobotanik të përftuar nga kërkimet e deritanishme.

Materiali arkeologjik i larmishëm, që përbëhet nga monedha të shek.X, si dhe enë dhe objekte prej qeramike, metali, e qelqi, po zgjeron njohuritë deri tani të pakta mbi periudhën e mesjetës së hershme dhe të mesme (shek. VII-XII) dhe flet për vazhdimin e marrëdhënieve tregtare të qytetit me Italinë e Jugut dhe rajonet e Egjeut në këto periudha. Kërkimet e deritanishme kanë evidentuar gjithashtu të dhëna të rëndësishme të paidentifikuara më parë në lidhje me vendodhjen e portës kryesore që mundësonte hyrjen nga toka në qytetin e poshtëm, konfigurimin e sistemit fortifikues të zbuluar pjesërisht në këtë zonë, si dhe raportet e këtij sistemi me zonën e mundshme portuale të qytetit gjatë Antikitetit të Vonë dhe Mesjetës. ///

error:
%d bloggers like this: