SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

– Glukoza në gjak tregon vlerën e përqendrimit të glukozës në gjak. Është një term që shpesh lidhet me diabetin. Për këtë është e nevojshme të kuptohet se cilat janë vlerat e sakta të glukozës në gjak, kur është shumë e lartë apo shumë e ulët dhe si të parandalohen ndryshimet e mundshme nëpërmjet të ushqyerit dhe aktivitetit fizik, shkruan melarossa.it. Në fakt, nuk është vetëm sheqeri i tepërt në gjak (hiperglicemia) që shkakton probleme, madje mjaft serioze, por edhe disponueshmëria e ulët e tij (hipoglicemia).

Ruajtja e një niveli të saktë të sheqerit në gjak lejon, në veçanti, sistemin nervor qendror të kryejë funksionet e tij, pasi ai ka nevojë për një furnizim të vazhdueshëm me glukozë. Kjo ndodh falë një sistemi rregullues që ju lejon të mbani sa më të qëndrueshme sheqerin në gjak gjatë ditës, edhe në rastin e agjërimit. Burimi kryesor i glukozës është ushqimi, por nëse është e nevojshme mund të sintetizohet edhe brenda vetë trupit. Është mëlçia, në fakt, ajo që siguron furnizimin me glukozë përmes dy proceseve metabolike: glikogjenolizës (degradimi i glikogjenit derisa të merret glukoza) dhe glukoneogjeneza (procesi me të cilin një përbërës glukozë shndërrohet në glukozë).

Çfarë është sheqeri në gjak?

Fjala glicemi (nga greqishtja e vjetër: glukýs, “e ëmbël” dhe haîma, “gjak”). Me sheqer në gjak nënkuptojmë përqendrimin e glukozës në gjak. Është një substancë themelore për trupin tonë pasi është një lëndë ushqyese thelbësore për të gjitha qelizat, të cilat e marrin atë drejtpërdrejt nga gjaku.

Glukoza dhe metabolizmi i saj

Nivelet normale të glukozës në gjak të agjërimit variojnë nga> 70 në <100 mg/dL. Kjo gjendje normaliteti garantohet nga ekuilibri i dy hormoneve antagoniste: Glukagoni, hiperglicemik, i prodhuar nga qelizat α të pankreasit endokrin.

Insulinë, hipoglikemike, e sekretuar nga qelizat β pankreatike. Në kushte normale, pas vaktit, pankreasi rrit sekretimin e insulinës për të siguruar që glukoza e gëlltitur me ushqimin të përdoret nga qelizat.

Në vend të kësaj, në rastin e mbipeshës ose obezitetit, zhvillohet një fenomen i njohur si “rezistenca ndaj insulinës”. Është një gjendje e karakterizuar nga një ulje e aftësisë së qelizave të organeve periferike, veçanërisht të muskujve, indit dhjamor dhe mëlçisë, për t’iu përgjigjur insulinës.

Si matet sheqeri në gjak?

Është shumë e thjeshtë. Ajo matet duke marrë një mostër gjaku ose duke përdorur një instrument të quajtur glukometër. Brenda pak sekondash kontrollon një pikë gjaku të marrë nga maja e gishtit duke përdorur një pajisje.

Cilat janë vlerat e glukozës në gjak?

Te subjektet e shëndetshëm, me një jetë të rregullt dhe një dietë korrekte, zakonisht gjatë ditës vlerat e sheqerit në gjak luhaten ndërmjet 60 dhe 130 mg/dl. Përkundrazi, kur agjëroni, vlerat e glukozës në gjak mund të ndryshojnë nga 70 në 100 mg///

error:
%d bloggers like this: