SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

FOKUS Memorie: Berlini përkujton rënien e Murit të Berlinit

– Berlini përkujtoi rënien e Murit të Berlinit 33 vjet më parë me një ngjarje në memorialin Bernauer Strasse. Mes të pranishmëve ishin kryetarja e bashkisë së Berlinit Franziska Giffey, senatori Klaus Lederer dhe ministrja e kulturës Claudia Roth.

Rreth 200 nxënës nga Gjermania, Franca dhe Norvegjia vendosën trëndafila rreth mbetjeve të murit, pjesë të të cilave ende qëndrojnë në vendin origjinal.

Më 9 nëntor 1989, pas një vale të madhe largimesh dhe demonstratash masive të opozitës, udhëheqja e atëhershme e RDGJ hapi kufijtë e Gjermanisë Lindore, duke përfshirë ato midis Berlinit Lindor dhe Perëndimor. Më pak se një vit më vonë, Gjermania u ribashkua.

9 nëntori është data e dy ngjarjeve të tjera të rëndësishme në historinë gjermane. Në vitin 1918 u shpall Republika në Berlin; në vitin 1938 ishte ”Kristallnacht” ku mijëra sinagoga dhe institucione të tjera hebreje u rrëmbyen dhe u shkatërruan dhe rreth 30 000 hebrenj u dërguan në kampet e përqendrimit. ///

error:
%d bloggers like this: