SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

FOTO MEMORIE// 25 Prill 1945

Më 25 Prill 1945, afër qytetit të Torgau në lumin e Elbës, Ushtria e Kuqe e Frontit të Parë Ukrainas u takua me trupat e Ushtrisë së Parë të SHBA-vë.

▪ Veprimet e Ushtrisë së Kuqe dhe trupave të Aleatëve Perëndimorë u koordinuan në përputhje me marrëveshjet e arritura, përfshirë në Konferencën e Jaltës të liderëve të tre fuqive të mëdha të koalicionit anti-Hitler në 4-11 shkurt 1945.

? Nga Kujtimet e Marshallit të Bashkimit Sovjetik Ivan Konev:
“Trupat sovjetike vazhdonin të lëviznin në perëndim, nga ku Aleatët përparonin drejt tyre. Për të koordinuar veprimet në luftën kundër një armiku të përbashkët dhe për të shmangur përzierjen e forcave aleate, komanda e Ushtrisë së Kuqe dhe komanda e aleatëve perëndimorë më 20 prill ranë dakord për shenja dhe sinjale për të identifikuar trupat sovjetike dhe amerikano-britanike. Më 24 prill, u ra dakord që Lumi Elbe të jetë kufiri i takimit. Dhe të nesërmen, më 25 prill, në qendër të Gjermanisë u mbajt një takim historik në Elba e dy ushtrive aleate “.

▪️Po në atë ditë, u takuan njësi të Divizionit të 69-të të Këmbësorisë së Ushtrisë së Parë Amerikane dhe ato të Divizionit të 58-të të Pushkës, e cila ishte pjesë e trupave të Frontit të Parë Ukrainas. Si rezultat i operacioneve ushtarake, ato ishin më të afërta me njëri-tjetrin. Trupat e Ushtrisë së Kuqe u urdhëruan të ndaleshin në Elbe. Amerikanët zunë pozicione afër Muldës.

▪️Takimi i forcave aleate u mbajt në mes të urës së hedhur në erë nga gjermanët dhe u zhvillua në një atmosferë të ngrohtë si nga ushtarët e thjeshtë, ashtu edhe nga komandat e dy ushtrive. Një nga takimet ishte ndër Marshallit Igor Konev dhe komandantit të Grupit të 12-të të Ushtrisë Amerikane Omar Bradley. Siç kujtoi më pas Omar Bradley, ai i kishte dhuruar Konevit një makinë të tipit “Willys” dhe një armë automatike, kurse Marshalli Konev i dha z.Bradley një pistoletë me gdhendjen në dorezë dhe kalin e tij të racës “Don”, i cili kishte qenë me të që nga viti 1943.

▪️Përveç rëndesisë historike, takimi në Elbën kishte edhe një kuptim të madh simbolik. Ai u bë kulmi i marrëdhënieve aleate të vendeve të koalicionit anti-Hitler gjatë Luftës së Dytë Botërore.(Burimi: Ambasada e Rusise, Tirane)

error:
%d bloggers like this: