SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

– Në një videomesazh në Twitter, ish-ministri grek i Financave Yanis Varoufakis ka shpjeguar pse ideja se Evropa Jugore është më e korruptuar se pjesa veriore e kontinentit është një mit.

“Në atë kohë mbaj mend që grekët, italianët, mesdhetarët u shfaqën nga veriorët si të korruptuar dhe ne, në jug e pranuam këtë. Sepse nuk ka dyshim se ekziston një korrupsion endemik në jug të BE-së. Por, është nje korrupsion i nivelit të ulët borgjez.

Është një korrupsion i lirë, ndërsa Veriu praktikon korrupsion në shkallë industriale, sistematik, të dizajnuar bukur, korrupsion të teknologjisë së lartë.

Sa shembuj doni t’ju jap? Siemens, njëzet vjet më parë, FBI-ja e kapi Siemens-in, pasi kishte korruptuar qindra, për mos të thënë mijëra politikanë në të gjithë Evropën, për të adoptuar pajisjet e energjisë elektrike dhe telekomunikacionit të Siemens.Vetëm kur i kapën amerikanët, FBI-ja zbuloi të gjitha të dhënat, përfshirë politikanë grekë, italianë etj.

A doni që të përmend Novartis? Pikërisht, e njëjta gjë ndodhi edhe me Novartis. Doni të përmend Volkswagen, Audi-n, Mercedes-Benz me skandalin e tyre të emetimeve? Ky është një korrupsion i çuar në një nivel të shkencës raketore. Ata zhvilluan sisteme brenda motorëve të tyre, që zbulonin kur shkarkimi i motorit monitorohej nga disa pajisje të teknologjisë së lartë të ndotjes kombëtare, të cilat agjencitë e menaxhimit përdorin në këta motorë. Pra, motori do ta identifikonte kur ishte duke u monitoruar, dhe papritur të ndryshonte përzierjen e karburantit për të qenë më miqësor ndaj mjedisit.

Kuptoni se duhen qindra inxhinierë të aftë për të dizajnuar një sistem që shkon në motorin me naftë në mënyrë që të mashtrojë. Ne jemi në Mesdhe, nuk i kemi këto teknologji. Ne nuk jemi kaq të avancuar që të mund ta bëjmë këtë.

Po për Deutsche Bank? Deutsche Bank në vitet 2008-2009 u zbulua se kishte vënë baste në tregjet e derivateve të SHBA-së, një shumë dollarësh afërsisht 30 herë më e madhe se të ardhurat kombëtare të Gjermanisë. Kishte falimentuar aq shumë sa ata e kërcënuan se do të zhduknin të gjithë Republikën Federale Gjermane. Dhe çfarë ndodhi? Asgjë. Merkel i pagoi. Ky është një korrupsion astronomik. Ky është një korrupsion që dua të them, Eva Kailit duhet t’i jepet një medalje për etikën në krahasim me Deutsche Bank. Çfarë janë 600,000 euro kur bëhet fjalë për miliarda e miliarda euro?

Tani, atë që bënë këtu në Greqi, bankat greke kishin falimentuar. Dhe ajo që ata bënë këtu ishte që erdhën dhe i drejtonin punonjësit gjermanë t’i jepnin hua shtetit grek, 50 miliardë euro me të cilat shteti grek, u detyrua të blinte aksione në ato banka të falimentuara greke që nuk kishin votë. Kështu që, populli grek duhej të votonte për punonjësit gjermanë, 50 miliardë euro për të blerë aksione, gjë që nuk i dha grekëve që blenë ato aksione, një informacion se si t’i drejtonin ato banka. Dhe pastaj të njëjtat banka u detyruan… ose iu dha mundësia të shesin kreditë e njerëzve të zakonshëm, që njerëzit e zakonshëm nuk mund t’i paguanin për shkak të gjithë kësaj fatkeqësie, falimentimit, e kështu me radhë. Pra, njerëzit e zakonshëm nuk mund të paguanin hipotekat.

Më pas, të njëjtat banka, së bashku me oligarkët nga e gjithë bota, në Delaware dhe ishujt Cayman, krijuan fonde që i blenë ato kredi nga ato banka për 3% të çmimit të tyre nominal, duke i dëbuar njerëzit nga shtëpitë e tyre, duke i shitur shtëpitë e tyre, duke krijuar derivate të reja me të ardhurat e atyre shtëpive, dhe shitur ato në të njëjtat banka.

Duhen inxhinierë dhe avokatë jashtëzakonisht të sofistikuar financiarë, që paguhen me sasi të mëdha parash, për të kënaqur atë që përshkrova, gjë që nuk është asgjë më pak se nëna e të gjithë korrupsionit, me paratë e taksapaguesve.

Për aeroportet greke, katërmbëdhjetë aeroporte si Santorini dhe Mykonos. Aeroportet që nuk mund të kenë fitime të mëdha, sepse të gjithë ata që kanë shkuar në Mykonos e dinë se çfarë dua të them. Ata i morën këto aeroporte dhe ia dhanë Fraport, një kompani gjermane për 0 lekë, mbi bazën e një kredie që populli grek u detyrua t’i jepte Fraport.

Dhe gjatë pandemisë u dhamë 180 milionë euro nga paratë që morëm hua nga Banka Qendrore Evropiane, për të mbuluar, jo kostot e atyre aeroporteve, por fitimet që ata do të kishin bërë nëse nuk do të kishte shpërthyer Covid-19.

A u pajtua Parlamenti Evropian me këtë? Jo…A u pyetën? Jo…U thanë atyre? Jo…Por, edhe sikur t’u thuhej, tashmë, ato do të ishin paguar për të mbyllur një sy”, përfundon ai. ///

error:
%d bloggers like this: