SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Cilat janë shenjat e konfuzionit? Nga se shkaktohet?

Konfuzioni është një simptomë që ju bën të ndiheni sikur nuk mund të mendoni qartë. Mund të ndiheni të çorientuar dhe ta keni të vështirë të përqendroheni dhe të merrni vendime.

Konfuzioni quhet edhe çorientim. Në gjendjen e tij ekstreme, quhet delirium.

Nëse dikush është i hutuar për një periudhë të gjatë kohore, arsyeja mund të jetë demenca. Demenca është një gjendje progresive e shkaktuar nga rënia e funksionit të trurit që rezulton në humbjen e aftësisë për të kryer funksionet e përditshme. Ajo gjithashtu ndikon në gjykimin, kujtesën dhe sjelljen.

Cilat janë shenjat e konfuzionit?

Të vëreni konfuzionin kur shfaqet për herë të parë do t’ju ndihmojë të merrni trajtim të menjëhershëm.

Disa shenja konfuzioni përfshijnë:

ngatërrimi i fjalëve ose pauza të gjata gjatë të folurit

fjalim jonormal ose jokoherent

mungesa e vetëdijes për vendndodhjen ose kohën

duke harruar se për çfarë është një detyrë ndërsa po kryhet

ndryshime të papritura në emocione, të tilla si agjitacion i papritur

Cilat janë shkaqet themelore të konfuzionit?

Ka një sërë faktorësh që mund të shkaktojnë konfuzion, nga problemet serioze shëndetësore deri tek mungesa e vitaminave. Intoksikimi nga alkooli është një shkak i zakonshëm i konfuzionit.

Shkaqe të tjera përfshijnë: – Tronditje në tru

Një tronditje është një dëmtim i trurit që ndodh si rezultat i traumës së kokës. Një tronditje mund të ndryshojë nivelin e vigjilencës së dikujt, si dhe gjykimin, koordinimin dhe të folurit e tyre.

Dehidratim-Trupi humb çdo ditë lëngje përmes djersitjes, urinimit dhe funksioneve të tjera trupore. Nëse nuk i zëvendësoni mjaft shpesh këto lëngje, përfundimisht mund të dehidratoheni. Kjo mund të ndikojë në sasinë e elektroliteve (mineraleve) që përmban trupi, të cilat mund të shkaktojnë probleme me aftësinë e trupit për të funksionuar.

Medikamentet – Disa ilaçe mund të shkaktojnë konfuzion. Mosmarrja e medikamenteve siç përshkruhet gjithashtu mund të shkaktojë konfuzion.

Konfuzioni është shenja më e zakonshme e komplikimeve mjekësore që lidhen me trajtimin e kancerit. Kimioterapia, e cila përdor kimikate për të vrarë qelizat e kancerit, shpesh prek qelizat e shëndetshme së bashku me ato kanceroze. Kimioterapia mund të shkaktojë dëmtim të nervave, të cilat mund të ndikojnë në funksionet e trurit dhe të shkaktojnë konfuzion.

Medikamentet opioide janë një tjetër shkak i zakonshëm i konfuzionit për shkak të medikamenteve, veçanërisht te njerëzit e moshuar. Këto janë ilaçe të fuqishme që përdoren për të trajtuar dhimbjen.

A mund të trajtohet?

Për rastet afatshkurtra të konfuzionit të butë të shkaktuar nga çekuilibrat ushqimorë, dehidratimi ose privimi i gjumit, mund të gjeni lehtësim me trajtim në shtëpi.

Nëse shkaku i konfuzionit është sheqeri i ulët në gjak, pirja e një pije të ëmbël ose ngrënia e një karamele të vogël mund të jetë gjithçka që ju nevojitet për të lehtësuar simptomat tuaja. Nëse konfuzioni shkaktohet nga dehidratimi, pirja e ujit ose pijeve me elektrolite mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave.

Megjithatë, konfuzioni për shkak të një dëmtimi në kokë kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Ata do t’ju japin këshilla se si të strukturoni stilin tuaj të jetesës rreth trajtimit të tronditjes, të tilla si ngrënia e ushqimeve të lehta dhe shmangia e alkoolit për ca kohë. Ju mund të mos keni nevojë të qëndroni në shtrat, por duhet të keni dikë që t’ju kontrollojë çdo disa orë nëse mendoni se mund të bini në gjumë brenda 12 orëve të para pas një tronditjeje.///

error:
%d bloggers like this: