SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

 Fëmijëve u pëlqen të ndoten.

”Ata tërhiqen si me magnet nga pellgjet me baltë, pavarësisht nga ngjyra e veshjeve të tyre. Balta mund të ketë gjithashtu një efekt të fuqishëm në mirëqenien e tyre”, shkruan BBC. “Mos u bëni pis!” dikur ishte një refren i vazhdueshëm i njohur, pasi prindërit shikonin të dëshpëruar teksa fëmijët e tyre prishnin rrobat e tyre më të mira.

Qoftë nëse vraponin nëpër fushat e fermerëve, ngjiteshin në pemë, ishte e pashmangshme që të bardhat e fëmijëve të mos bëheshin kafe deri në fund të ditës. Me rritjen e planifikimit urban dhe magjepsjen pas videolojërave dhe medias sociale, kontakti me natyrën është shumë më i rrallë se në të kaluarën.

Për shumë fëmijë, thjesht nuk ka asnjë shans për t’u bërë baltë.

Sipas studimeve të fundit, papastërtitë e jashtme bashkohen me mikroorganizmat miqësorë që mund të trajnojnë sistemin imunitar dhe të krijojnë elasticitet ndaj një sërë sëmundjesh, përfshirë alergjitë, astmën, madje edhe depresionin dhe ankthin. Këto rezultate tregojnë se ushtrimet në natyrë nuk janë vetëm të dobishme për aftësinë për të bredhur lirshëm, por se disa materiale natyrore, të tilla si toka dhe balta, përmbajnë gjithashtu mikroorganizma çuditërisht të fuqishëm, ndikimin pozitiv të të cilëve në shëndetin e fëmijëve sapo kemi filluar ta kuptojmë plotësisht.

”Përveç këtyre efekteve restauruese, loja në natyrë mund të ofrojë përvoja të vlefshme mësimore. Për shembull, akti i formësimit dhe zierjes së materialeve si balta ose rëra mund t’i ndihmojë fëmijët të zhvillojnë mënyrën se si ndërveprojnë shqisat dhe lëvizjet e tyre, i njohur si zhvillimi sensorimotor”, sipas Francesco Vitranos, neuropsikiatër fëmijësh, psikoterapist dhe pedagog në Universitetin e Palermos.

Aktivitete të tilla, larg shtëpisë ose klasës, mund t’i ndihmojnë gjithashtu fëmijët të gjejnë mënyra për të përballuar emocionet që mund të jenë të vështira për t’u eksploruar në mjedise të tjera.////

error:
%d bloggers like this: