SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore Gjirokastër, me anë të një postimi në rrjetet sociale, tërhoqi vëmendjen e turistëve vendas dhe të huaj mbi kalanë e Libohovës, e cila nuk ka famën e asaj të Gjirokastrës, por gjithsesi ia vlen të vizitohet.

Kalaja e Libohovës ngrihet mbi një plan shkëmbor në lindje të qytetit të Libohovës dhe ka planimetri thuajse katërkëndëshe 70X80m. Ali pashë Tepelena urdhëroi ndërtimin e saj, për t’ia dhuruar më pas motrës së tij, Shanisha, e martuar në Libohovë.

Kalaja e Libohovës u ndërtua në vitet 1796–1798, pra i përket fundshekullit të 18-të.  Ajo është e pozicionuar në një pikë dominuese mbi qytetin e sotëm të Libohovës dhe dikur kontrollonte gjithë luginën e Drinos.

Brenda kalasë, që sot është e zbrazët, ndodhej rezidenca feudale. Është objekt i vizitueshëm dhe me interes për turistët e apasionuar pas historisë.

Kalaja ka katër kulla shumëkëndëshe nëpër këndet e saj dhe është një fortesë me përmasa të konsiderueshme.

Zona ku shtrihet qyteti ndahet nga disa përrenj në zona të veçanta shkëmbore, nga ku burojnë ujërat e ftohta të burimeve të Zhepes, të Lozes etj. Në qendër të qytetit ndodhet  Rrapi i Libohovës me një vjetërsi mbi 500-vjeçare, një monument i rrallë i natyrës, i kthyer edhe në simbol të qytetit. Pranë xhamisë së qytetit ndodhet edhe varreza osmane në të cilën është dhe varri i motrës së Pashait.///

error:
%d bloggers like this: