SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

– Joseph Ratzinger (i njohur nën emrin e Benedikti XVI) nuk ia doli, ai vdiq në moshën 95 vjeçare në mes dashurisë së besimtarëve, shkruan faqja italiane trend-online.com.Gjendja e tij u përkeqësua pak ditë më parë, duke bërë që Papa Françesku të ftojë besimtarët të luten për të.

Ratzinger ishte Papa i parë emeritus në histori, i kontestuar shpesh për ngurtësinë e tij, por i vlerësuar për kulturën e tij të jashtëzakonshme. Në fakt, ai konsiderohet si një nga intelektualët më të rëndësishëm në Evropë në fushën e teologjisë.

Papa Benedikti XVI, i lindur Joseph Alois Ratzinger 16 prill 1927, Marktl, Gjermani ishte papa i 265 i Kishës Katolike.
Ai shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 19 prill 2005 dhe deri më 2013. Paraardhës i tij ishte Papa Gjon Pali II, ndërsa pasardhësi Françesku II.

Ai hyri në seminar në vitin 1939, studioi filozofi dhe teologji në Freising dhe Mynih nga viti 1946 deri në 1951 dhe u shugurua prift më 29 qershor 1951.

I diplomuar për teologji në vitin 1953, ai dha mësim dogmatikën dhe historinë e dogmës në universitet. të Bonit (1959-63), Münster (1963-66), Tübingen (1966-69) dhe Regensburg (1969-77), duke mbajtur poste të rëndësishme për Konferencën e Ipeshkvijve Gjermanë dhe në Komisionin Teologjik Ndërkombëtar.

Veçanërisht karakterizohet prodhimi i tij i gjerë teologjik. nga kërkimi i një bashkimi të ri midis besimit dhe arsyes, duke iu referuar mbi të gjitha takimit, i konsideruar jo i rastësishëm, por thelbësisht i nevojshëm, midis mesazhit biblik dhe mendimit grek.

Në vitin 1977 ai u emërua kryepeshkop i Mynihut dhe Freising dhe u caktua kardinal nga Pali VI; motoja peshkopale që zgjodhi, “bashkëpunëtor i së vërtetës”, synonte të shënonte vazhdimësinë me veprimtarinë kërkimore-mësimore dhe të tërhiqte në mënyrë programore vëmendjen te tema e së vërtetës, e cila ishte dhe do të mbetej qendrore në magjisterinë e tij.

Më 1981 u emërua nga Gjon Pali II si prefekt i Kongregatës për doktrinën e besimit dhe president i Komisionit Biblik Papnor dhe i Komisionit Teologjik Ndërkombëtar; në këtë rol ai ndihmoi në frymëzimin e dokumenteve doktrinore të paraardhësit të tij, duke u angazhuar veçanërisht në zbatimin dhe mbrojtjen e Koncilit të Dytë të Vatikanit.

Ai është një emër që ka shënuar historinë e Vatikanit dhe më gjerë: ky ishte ai në të vërtetë, jeta dhe karriera.

Joseph Ratzinger, i cili ishte Papa emeritus: pikat kryesore të jetës së tij

Vdekja e papës në dorëheqje nuk vjen e papritur. Ratzinger ishte shumë i moshuar dhe kishte kohë që ishte larg turmave dhe kamerave televizive.

Figura e Papës Ratzinger është vënë në pikëpyetje shumë herë, por askush nuk e ka mohuar kurrë kulturën e tij të pamasë në fushën e filozofisë dhe teologjisë. Para se të bëhej papë, ai pati një karrierë të shkëlqyer akademike në Gjermani në universitete të ndryshme prestigjioze.

Ratzinger ishte gjithashtu Kryepeshkop i Monakos, Kardinal i Kishës së Shenjtë Romake dhe Prefekt i Kongregatës për Doktrinën e Besimit.

Më 19 prill 2005 u zgjodh papë, pas vdekjes së Gjon Palit II, për të cilin mbajti vlerësimin më të lartë. Fjalimi me të cilin komentoi detyrën që sapo kishte marrë ishte prekës:

“Të dashur vëllezër e motra, pas papës së madhe Gjon Pali II, kardinalët më zgjodhën mua, një punëtor i thjeshtë dhe i përulur në vreshtin e Zotit, më ngushëllon fakti që Zoti di të punojë dhe të veprojë edhe me mjete të pamjaftueshme e më lart. Githçka ua besoj lutjeve tuaja”, kishte deklaruar ai pas zgjedhjes në krye të Vatikanit.///

error:
%d bloggers like this: