SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

 Muzeu Kombëtar “Shtëpia me Gjethe” përkujtoi Patër Anton Harapin, i pushkatuar nga diktatura komuniste.

Patër Anton Harapi lindi më 5 janar 1888, në Shkodër. Studioi për teologji dhe filozofi në Hungari e më pas filloi punë si meshtar në Grudë. Më 1910 dha mësim në Kolegjin e Fretënve, Shkodër.

Më 1918-1919, shërbeu si famullitar në Malësinë e madhe. Gjatë viteve 1922-1924 ishte bashkëthemelues e drejtues i grupit atdhetar “Ora e Maleve”. Punoi si mësues filozofie në gjimnazin “Illyricum” dhe më pas në vitin 1924 bëhet drejtor i tij.

Në vitet 1930-1936 drejtoi revistën “Hylli i Dritës” dhe gjatë kësaj periudhe shkroi, rreth 70 artikuj në revista të ndryshme si dhe botoi disa libra. Më 1940, u zgjodh anëtar i Institutit të Studimeve Shqiptare.

Më 1943 emërohet anëtar i Këshillit të Lartë të Regjencës, ku qëndroi deri në fund të vitit 1944. U arrestua më 5 qershor 1945 e më pas më 20 shkurt 1946 u pushkatua.///

error:
%d bloggers like this: