SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Neuroshkencëtarët shpjegojnë Halloween-in: Frika e rreme i bën mirë trurit

Eksitimi i një frike “të shëndetshme” zgjon trupin dhe shkakton një stuhi kimike frike dhe lehtësimi, sipas neuroshkencëtarëve të cilët analizojnë frikën e festës së Halloween-it.Për të shpjeguar ”magjepsjen” e tmerrit flet neuroshkencëtari, Antonio Uccelli.

“Sinjalet e frikës vijnë nga amigdala, një bërthamë në formë bajame e vendosur thellë në tru, e cila modulon përgjigjen ndaj frikës. Në një situatë aktivizuese, potencialisht të rrezikshme, amigdala stimulon hipotalamusin, i cili kaskadon sistemin nervor simpatik dhe veshkave. Sistemi kortikal shkakton një rrjedhje të papritur të hormoneve dhe duke shkaktuar vetëmbrojtjen ose largimin nga ngjarja”, shpjegon Uccelli.

Brenda reagimit të largimit nga vendi që shkakton frikën, rritet adrenalina, vigjilenca dhe reagimi ndaj stimujve të jashtëm.

Për t’u përgatitur për përballjen, përshpejtohen rrahjet e zemrës dhe rrjedhja e gjakut në muskuj, frymëmarrja përshpejtohet dhe nivelet e glukozës në gjak rriten, duke i dhënë trupit një ngarkesë të shpejtë energjie, gati për veprim.

“Kur jemi të ekspozuar ndaj stimujve shqisorë ose ndaj një mjedisi potencialisht kërcënues, dy rrugë aktivizohen në tru. E para është e shpejtë: informacioni transferohet në talamusin shqisor dhe më pas në amigdalë, duke lejuar veprim të menjëhershëm tek stimujt. Mënyra e dytë është një rrugë më e ngadaltë dhe më indirekte: informacioni dërgohet nga talamusi në korteks, shtresa më e jashtme e trurit, e lidhur me vetëdijen, arsyetimin dhe kujtesën”, shton Uccelli.///

error:
%d bloggers like this: