SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Qentë nuhasin edhe stresin!

– Hunda e qenve është një mjet thuajse i mrekullueshëm dhe i aftë për të perceptuar aromat që ne as nuk mund t’i imagjinojmë: ne njerëzit e dimë këtë për mijëra vjet dhe kemi shfrytëzuar shqisën e tyre të jashtëzakonshme të nuhatjes për arsye nga më të ndryshmet, shkruan focus.it.

Vitet e fundit madje është zbuluar se qentë janë në gjendje të nuhasin sëmundjet, të paktën disa sëmundje, të cilat bëjnë që trupi ynë të prodhojë erëra karakteristike.

Një studim i ri nga Irlanda shton një tjetër linjë në rezymenë e tyre të hundës: qentë mund të tregojnë kur jemi të stresuar vetëm duke na nuhatur.

Studimi i cili përfshiu katër qen dhe 36 njerëz, u botua në revistën PLOS One.

Dy llojet e djersave

Për të kuptuar nëse qentë e dinë kur jemi të stresuar, Clara Wilson dhe ekipi i saj krijuan një eksperiment me dy hapa. E para kërkon marrjen e aromës së 36 njerëzve dhe atë pas stresimit të tyre: për ta bërë këtë, atyre iu dha një problem matematikor shumë i vështirë për t’u zgjidhur, lloji i detyrës që në mënyrë proverbiale dhe fjalë për fjalë ju bën të djersiteni.

Në këtë mënyrë, ekipi studiues kishte në dispozicion dy kategori të mostrave të djersës: atë “normale”, të marrë para fillimit të problemit të matematikës dhe atë të prodhuar në kushte stresi.

Pas kësaj, qentë u mësuan të njihnin dy llojet e djersës dhe iu kërkua të merrnin në mënyrë selektive mostrat e asaj të “kontaminuar” nga tensioni.

Përdorimi i hundës

Qentë e kryen detyrën e tyre me saktësi absolute: pavarësisht se nuk i njihnin 36 subjektet njerëzore, ata menjëherë mësuan të dallonin erën e djersës në kushte normale nga ajo e prodhuar nën stres.

Wilson shpjegoi se “studimi tregon se ne njerëzit prodhojmë aroma të ndryshme kur jemi të qetë kundrejt kur jemi të stresuar, dhe qentë janë në gjendje të perceptojnë dallimet, madje edhe te njerëzit që nuk i dinin para eksperimentit”.

Studimi i Universitetit të Mbretëreshës në Belfast është i pari i këtij lloji dhe sipas autorëve mund të jetë shumë i dobishëm për trajnimin e qenve ndihmës, nga qentë udhërrëfyes deri te qentë e kujdesshëm mjekësor.  ///

error:
%d bloggers like this: