SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Religjioni. Finiq: Manastiri i Fjetjes së Perëndisë në Sorone

Manastiri i Fjetjes së Perëndisë në Sorone. Aty ku miti takohet me vërtetësinë, ndodhet qyteti antik i Sorenesë ekzistenca e tij daton që në shekujt e parë pas Krishtit, ndërsa qyteti antik u përshkrua si simbol i qytetërimit, i lidhur me motrat Agapi, Pisti dhe Sophia.

Fatkeqësisht, ndërhyrja e faktorit njerëzor, ndër shekuj, pati efektin e “zhdukjes” së çdo pjese historike që dëshmon për ekzistencën e saj. Manastiri i Fjetjes së Perëndisë , i cili është “i gjallë”, është një kishë bizantine, e zbukuruar me kupolë dhe arte të tjera të bukura të artit bizantin, në vitin 1841 u rindërtua narteksi dhe një dhomë shtesë. Aty mbahej një seminar për predikuesit, ku merrnin pjesë studentë nga zonat përreth.

U rikonstruktua nga themelet në vitin 1900, nën mbikëqyrjen e igumenit të Manastirit të Teologut Filotheos Georgiadis, sepse ishte në situatë rrënimi dhe u riparua kryesisht me kontributet e besimtarëve. Sot Manastiri mban emrin “Virgjëresha Mari e Soronesë”, mund të vizitohet nga besimtarët, feston më 15 gusht dhe ndodhet pak km nga Njësia Administrative e Livadhjas.///

error:
%d bloggers like this: