SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Nga Darren Mçaffrey-

Këtë javë një klip i doktor Michael Ryan, nga Organizata Botërore e Shëndetit, u bë virale kur shprehu një qortim të fortë për shpresat se imuniteti i tufës mund të na ndihmonte për të kontrolluar koronavirusin.

‘Njerëzit nuk janë tufë,’- deklaroi ai, gati në zemërim. Ai vazhdoi duke thënë: ‘Unë mendoj se duhet të jemi vërtet të kujdesshëm kur përdorim terma rreth infeksionit natyror te njerëzit, sepse mund të çojë në një aritmetikë shumë brutale, që nuk i vendos njerëzit, jetën dhe vuajtjet, në qendër të këtij ekuacioni’.

Nga Mbretëria e Bashkuar në Suedi, imuniteti i tufës është folur dhe përhapur nga qeveritë, ndaj koronavirusit,për të cilin doktor Ryan gjithashtu tha së ‘ndoshta nuk do të largohet kurrë’.

Imuniteti i tufës është një koncept në epidemiologji që përshkruan se si njerëzit mund të ndalojnë kolektivisht infeksionet, nëse disa përqind e popullatës ka imunitet ndaj një sëmundjeje. Dhe, megjithëse mund të mos na pëlqejë termi, është një nga dy mënyrat për të arritur nivele të larta imuniteti. Tjetra është një vaksinë dhe kjo ende duket se është larg.

Por, nëse po përpiqemi të zbulojmë nëse jemi diku afër imunitetit të tufës, ekzistojnë dy pyetje kryesore për të cilat ende nuk kemi përgjigje të sakta. Sa nga popullata është infektuar? Dhe nëse jeni infektuar, për sa kohë keni imunitet?

Megjithëse jemi akoma të pasigurt për këtë të fundit, ne kemi filluar të marrim të dhëna fillestare se sa njerëz janë infektuar. Jo mirë si brenda, nuk është se shumë njerëz, gjë që nuk është e mirë. Dhe kjo përbën problem, sepse do të thotë se sëmundja është po aq vdekjeprurëse sa kishin frikë nga ekspertët dhe ne me të vërtetë jemi vetëm në fillimin e pandemisë.

Të mërkurën, një studim prej 60,000 personash u publikua nga qeveria spanjolle. Sugjeroi se vetëm pesë % e popullsisë së vendit është infektuar, deri më tani. Rezultatet ndryshuan masivisht në të gjithë vendin: Madridi ka një shkallë mbizotërimi prej 11.3% ; por në provincat në jug, lindje dhe veri-perëndim të vendit, shkalla është shumë më e ulët. Në Seville, për shembull, 2.3 % e njerëzve janë infektuar me COVID-19.

Dje, një studim i 11,000 familjeve në Angli sugjeroi se 1 në 400 është aktualisht i infektuar nga virusi – ky numër është vetëm 0.27 % e popullsisë. Dhe në Francë, një studim i udhëhequr nga Instituti Pasteur, thotë se 4.4 % e Francës (2.8 milion njerëz) janë infektuar. Studiuesit thonë se niveli edhe në pjesët më të goditura të vendit – në pjesën lindore dhe brenda dhe rreth Parisit – është ende mesatarisht midis 9 dhe 10 %.

Këta studiues vazhdojnë të shpjegojnë se ‘rreth 65 % e popullsisë duhet të jenë të imunizuar, nëse duam të kontrollojmë pandeminë me mënyrën e imunitetit të tufës’.

Është e qartë se ne kemi një rrugë të gjatë për të arritur këtë gjë, përveç se në Suedi, ku Johan Giesecke, një epidemiolog thotë se Stokholmi mund të arrijë imunitetin e tufës deri në qershor. Sidoqoftë, Suedia ka një shkallë vdekjeje 3 herë më të lartë se ajo e fqinjit të saj, Danimarka dhe 7 herë më shumë se ajo e Finlandës.

error: