SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

– Duhen 10 deri në 30 vjet që të tretet një qese plasmasi, shkruan focus.it.

Për të qenë e biodegradueshme, plastika në asnjë mënyrë nuk duhet të përmbajë metale. Për më tepër, sipas legjislacionit evropian, një kontejner mund të përkufizohet si i biodegradueshëm nëse dekompozohet me 90% brenda 6 muajve nga lëshimi i tij në tokë ose ujë.

Problem mbetet për 10% që mbijetojnë në mjedis prej vitesh, duke shkaktuar ndotje.

Për këtë arsye, studiuesit kanë punuar prej vitesh për të marrë materiale plastike që kanë një ndikim në mjedis të ngjashëm ose të barabartë me atë të derivateve të celulozës. Një nga zbulimet më të fundit është Mater-Bi i zhvilluar nga studiuesit e Novamont.

Rezultatet e testeve të shumta të kryera mbi materialin e ri nga laboratorët e kompanisë, Hydra Marine Sciences dhe Universiteti i Sienës u prezantuan së fundmi në Romë.

Duke ndjekur metodën e diktuar nga standardi UNI EN ISO 19679: 2018, testet e kryera si në laborator ashtu edhe në terren kishin të bënin me biodegradueshmërinë e brendshme detare, shpërbërjen në mjedisin detar dhe ekotoksicitetin e çliruar në sedimente për shkak të biodegradimit të frutave çanta dhe perime të bëra në Mater-Bi.

Rezultatet treguan se biodegradueshmëria në ujë dhe në plazh është e barabartë me atë të letrës. Koha varion nga 2,5 deri në 5 muaj për shpërbërjen dhe nga 2 muaj në 1 vit për zhdukjen e plotë.

Sa i përket toksicitetit të sedimentit, testet e kryera mbi algat njëqelizore (Dunaliella tertiolecta), iriqin e detit (Paracentrotus lividus) dhe levrekun e detit (Dicentrarchus labrax) nuk treguan efekte të dëmshme për organizmat.

Eksperimentimi tregoi gjithashtu se shkalla e biodegradimit rritet me zvogëlimin e madhësisë së grimcave nën provë. Kjo do të thotë që Mater-bi nuk lëshon mikroplastikë të qëndrueshme, pasi ato janë plotësisht të biodegradueshme brenda 30 ditëve, siç kërkohet nga udhëzimet e OECD.

Pavarësisht rezultateve pozitive, studiuesit e Novamont theksojnë se biodegradueshmëria e materialeve duhet kuptuar gjithmonë si një ilaç për një emergjencë ose një aksident. Me pak fjalë, materialet e biodegradueshme nuk janë një licencë për hedhjen e mbeturinave në det ose në plazh, por një zgjidhje në rast se kjo ndodh nga gabimi njerëzor.///

error:
%d bloggers like this: