SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Nga Eliza POPASCU

Është përkujtuar sot më 10 Maj, Dita Kombëtare e Rumanisë.

Organizator I këtij aktiviteti ka qenë Fondacioni Kulturor “Nicolae Iorga”, në Sarandë i kryesuar nga Pano Bakalli.

Me këtë rast, pranë bustit të Nikolae Jorgës në bulevardin dhe lulishten “Hasan Tahsini”, ku u zhvilluan një varg veprimtarish; morën pjesë përfaqësues të komunitetit vllah.(arumunë) nga rajoni i Sarandës dhe Delviëns, ambasadori I Rumanise në Shqipëri  Octavian Șerban, banorë të Sarandës, njerëz të mediave të jugut etj,.

Nga bashkia e Sarandës ka qenë I pranishëm në këtë event sekretari i prgjithshëm i saj, Elerion Gjoni.

Ceremonia  e këtij eventi, u hap simbolikisht me himnet kombëtare të Rumanisë dhe Shqipërisë, u pasua nga përshëndetjet e rastit nga Pano Bakalli, kryetar i Fondacionit Kulturor “Nicolae Iorga” dhe  ambasadori I Rumanise në Shqipëri,  Octavian Șerban,

Në keto përshëndetje është evokuar Dita e kombëtare e Rumanisë dhe rëndësia politike, historike dhe kulturore e saj.

Pjesë e këtij aktiviteti në Sarandë kanë qenë edhe mesha në gjuhën arumune(vllahe), e zhvilluar me këtë rast pranë bustit të historianit, akadamikut dhe albanologut Nicolae Jorga, e mbajtur nga kleriku me origjine vllahe, Gjergj Gjata si dhe një ekspozitë e pasur me fotografi dhe dokumenta kushtuar kësaj ditë te shënuar për rumunët dhe pakicat arumune(vllahe) që jetojnë kudo në botë./SARANDANEWS.Al///

error:
%d bloggers like this: