SARANDANEWS.AL

Lajme nga Saranda News Albania. Saranda Radio transmetim live nga Saranda dhe Ksamil. Lajmi fundit ne Saranda News.Al, Foto dhe Video Livestream

Ne të gjithë e bëjmë këtë – kapni telefonin gjëja e parë në mëngjes për të kontrolluar lajmet. Dhe nuk është çudi, me gjithçka që ka ndodhur në botë gjatë viteve të fundit. Por a mundet që ky zakon të dëmtojë shëndetin tonë? Medical News Today vlerësoi provat dhe foli me ekspertë për të zbuluar se çfarë mund të bëjmë për të parandaluar që të mbytemi nga lajmet.

Vitet e fundit janë parë shumë sfida globale. Me trazirat politike në shumë vende, një pandemi globale dhe dhunë të armatosur anembanë botës, shumë prej nesh mendojnë se duhet të jemi të informuar për atë që po ndodh rreth nesh.

Dhe, me furnizimet 24-orëshe për telefonat inteligjentë, laptopët dhe televizorët tanë, është e lehtë ta bëjmë këtë. Sidoqoftë, kjo lehtësi e aksesit do të thotë se shmangia e atyre titujve të ngarkuar me dënim mund të jetë e vështirë.

Për shumë njerëz, ky nuk është një problem – ata mund të lexojnë lajmet dhe të vazhdojnë. Megjithatë, një studim i fundit nga Shtetet e Bashkuara ka theksuar se, për disa njerëz, një obsesion me lajmet mund të ndikojë në shëndetin mendor dhe fizik.

“Përdorimi i lajmit si një formë rregullim i emocional, si një formë shmangieje nga jeta, humbja e kontrollit mbi atë se sa dhe në çfarë kushtesh dhe për çfarë qëllimesh e kërkoni lajmin dhe ndërhyrja që ai ka në jetën tuaj. dhe aftësia për ta frenuar atë. Kjo, për mua, duket shumë si shumë forma të sjelljes së varësisë.”– Dr. Steven C. Hayes , profesor i themelimit të psikologjisë, Universiteti i Nevadës, Reno.

Konsumi problematik i lajmeve

Si të keni një marrëdhënie të shëndetshme me

Studimi bëri dallimin midis atyre që konsumojnë sasi të tepërta lajmesh pa u shkaktuar atyre ndonjë problem dhe atyre për të cilët konsumimi i lajmeve ishte problematik.

Studiuesit e përkufizuan konsumin problematik të lajmeve si:

-Zhytjen në përmbajtjen e lajmeve dhe duke u shqetësuar vazhdimisht për lajmet dhe ngjarjet stresuese
– Kontrollimi i vazhdueshem i lajmeve 

“Konsumimi problematik i lajmeve mund të jetë veçanërisht i dëmshëm sepse lajmet fokusohen vazhdimisht në çështje dhe ngjarje negative dhe kërcënuese. Dhe sa më e gjerë të jetë një krizë apo fatkeqësi, aq më shumë vëmendje merr lajmet.”

Në kampionin e studimit prej 1,100 të rriturish, pothuajse gjysma kishin konsum “mesatarisht” ose “shumë” problematik të lajmeve. Dhe për 16.5%, konsumi i lajmeve tepër problematik po ndikonte në aspekte të tjera të jetës së tyre.

Efektet mendore dhe fizike

Si të keni një marrëdhënie të shëndetshme me
Ata me konsum të rëndë të lajmeve kishin probleme mendore dhe fizike dukshëm më të madhe sesa ata që konsumimi i lajmeve ishte minimalisht ose jo problematik.

Simptomat shëndetësore, duke përfshirë stresin, ankthin, problemet me gjumin, lodhjen, dhimbjen fizike, përqendrimin e dobët dhe problemet gastrointestinale janë disa nga simptomat e raportuara nga ata që priren të mbingarkohen nga lajmet.

Autori kryesor Dr. Bryan McLaughlin , profesor i asociuar në Kolegjin e Medias dhe Komunikimit në Universitetin Teknik të Teksasit, i tha MNT se ai dhe bashkëpunëtorët e tij “besojnë se konsumimi problematik i lajmeve mund të ndikojë negativisht në shëndetin mendor dhe fizik të një individi, sepse fiksimi i vazhdueshëm ndaj informacionit kërcënues mund të krijojnë stres kronik.”

“Më tej, fokusimi në informacionin kërcënues mund të aktivizojë përgjigjet fiziologjike në trup që rrisin inflamacionin, i cili mund të ketë pasoja fizike,” shtoi ai.

Këto gjetje janë mbështetur nga një e mëparshmestudimi,Burim i besuari cili zbuloi se, veçanërisht tek gratë, lajmet negative rritën ndjeshëm reagimin fiziologjik ndaj një stresi të mëvonshëm. Pra, ai lajm tronditës mund të ketë efekte fizike shumë kohë pasi ta keni parë.

Dr. Sequiera shpjegoi pse ndodh kjo. “Mekanizmi është nëpërmjet aktivizimit të përgjigjeve tona natyrore fiziologjike të kërcënimit,” na tha ajo.

“Kur ne perceptojmë diçka kërcënuese, rriten nivelet e hormoneve tona të stresit, adrenalinës dhe kortizolit. Ky është një mekanizëm normal mbijetese që na ka ndihmuar të mbijetojmë fizikisht si specie për mijëra vjet. I njëjti mekanizëm aktivizohet kur shohim apo dëgjojmë lajme kërcënuese”, shpjegoi ajo.

Lajm i fortë apo lajm i butë?

Si të keni një marrëdhënie të shëndetshme me

Mënyra se si ne reagojmë ndaj lajmit varet, në një farë mase, nga lloji i lajmit.

Sipas një studimi të vitit 2020 , lajmet e forta mbulojnë tema të tilla si politika, ekonomia, konfliktet ndërkombëtare dhe çështjet sociale, të cilat janë në kohë ose urgjente. Lajmet e buta trajtojnë tema më të lehta, më pak të ndjeshme ndaj kohës, të tilla si kultura, argëtimi, stili i jetës dhe lajmet e të famshëmve.

Është lajmi i vështirë që ka më shumë gjasa të çojë në një përgjigje emocionale. Lajme të vështira, një studim pohon se “goditjet, frikësimet, shqetësimet dhe alarmet mund ta bëjnë audiencën të ndihet i tjetërsuar, i pafuqishëm dhe më e keqja nga të gjitha, apatik, i pandjeshëm dhe madje armiqësor ndaj të mësuarit për botën tonë”.

Dr. Hayes ra dakord: “Disa nga rreziqet janë se ju do të mpiheni nga dhimbja e të tjerëve, ose do të bëheni cinik ose të dëshpëruar për atë që po ndodh në botë. Mund të shkëputeni ose të keni një ndjenjë objektivizimi ose dehumanizimi të të tjerëve, lloji i ‘nuk më intereson, ata ndoshta e kanë merituar’.

Një mënyrë për ta trajtuar këtë mund të jetë shmangia e lajmeve, por në botën tonë të ndërlidhur ku lajmet janë të disponueshme vazhdimisht dhe me prekjen e një ekrani, kjo mund të jetë e vështirë për t’u bërë. Dhe, ekspertët pajtohen se mund të mos jetë përgjigja.

Zhvillimi i një marrëdhënieje më të shëndetshme me lajmet

Si të keni një marrëdhënie të shëndetshme me
Një studim amerikan i kryer gjatë vitit të parë të pandemisë COVID-19 zbuloi se kjo ishte mënyra se si disa njerëz u përballën me rrjedhën e vazhdueshme të lajmeve negative.

Megjithatë, kufizimi i konsumit të lajmeve, veçanërisht gjatë një krize të vazhdueshme, mund të çojë në mungesë informacioni për zhvillimet e reja.

“Ne sigurisht që nuk duam që njerëzit të ndalojnë së ndjekuri lajmet, por ne duam që njerëzit të kenë një marrëdhënie më të shëndetshme me lajmet. Gjëja më e rëndësishme është që njerëzit të bëhen më të vetëdijshëm për mënyrën sesi konsumimi i lajmeve po i bën ata të ndihen dhe ndikimin që ai ka në jetën e tyre të përditshme.” – Dr. Bryan McLaughlin.

Dhe Dr. Hayes ra dakord. Sugjerimi i tij ishte “që njerëzit të konsumojnë lajme që janë të rëndësishme për atë se kush dhe si janë ata në botë, që kanë lidhje me vlerat [e tyre] dhe si [ata] duan të jenë, për të marrë kohë për të marrë këndvështrimin e të tjerëve që janë në tregime dhe për të ndjerë atë që ndjejnë.”

Lajmet për të cilat nuk mund të bëni asgjë mund të jenë po aq shqetësuese sa lajmet që na prekin drejtpërdrejt, siç shpjegoi Dr. Sequiera.

“Mekanizmat tanë të kërcënimit mund të aktivizohen në mënyrë të barabartë duke parë imazhe të gjërave kërcënuese që u ndodhin njerëzve të tjerë, si lufta në Ukrainë, si duke dëgjuar lajme – gjendjen e ekonomisë ose grevat e trenave, etj – që kërcënojnë rehatinë, statusin dhe ditën tonë. -jeta e përditshme”, na tha ajo.

“Për shkak se ne nuk mund të ndërmarrim asnjë veprim korrigjues të drejtpërdrejtë për gjërat që shohim në lajme, mendjet tona shkojnë në gjendje përsiatjeje ose shqetësimi. Kjo mund të përkeqësojë më tej nivelet tona të stresit dhe ankthit që çojnë në stres kronik. Ne e dimë se stresi kronik çon në probleme të shëndetit mendor dhe gjithashtu shoqërohet me probleme të shëndetit fizik, “shpjegoi më tej ajo./CNA.al Burimi: Medical News Today///

error:
%d bloggers like this: